Hur går en bostadsförsäljning till?

Genomgång på plats, rådgivning och värdering.

På vårt första möte går vi igenom bostaden och samlar in nödvändig information. Du får en värdering av din bostad. Vi rekommenderar dig vad du bör tänka på inför försäljning och vad du kan göra för att höja värdet inför försäljning.

Förberedelser inför försäljning och marknadsföring.

Förberedelserna inför försäljningsprocessen börjar med att vi går igenom en säljplan. Vi behöver ta del av alla viktiga handlingar såsom ritningar, garantier, brandskyddskontroll, våtrumsintyg, skriftliga pantbrev, servitut, gemensamhetsanläggningar med mera.

Såväl proffsfotografer som stylister har vi nära samarbete med och som ser till att din bostad presenteras på bästa sätt. Vi jobbar tillsammans med kunniga besiktningsmän som hjälper dig ha koll på sin bostad och dess skick, vilket är en bra förutsättning för en smidig affär. Enligt lag ska energideklaration upprättas vid fastighetsförsäljning  (med vissa undantag). Denna hjälper vi dig att beställa. Vid en försäljning är det viktigt att synas på de rätta kanalerna. Vi ser till att din bostad blir synlig på de största och mest besökta platserna och sociala medier samt matchar mot vårt spekulantregister.

Har du koll på ansvarsfördelningen?

Här följer en kort sammanfattning:

  • Säljarens upplysningsplikt: Som säljare har du upplysningsplikt och ska upplysa köparen om eventuella fel och brister som du känner till och som köparen har svårt att upptäcka vid sin egen undersökning.
  • Köparen har undersökningsplikt och ska noga undersöka en bostad innan köp. Eftersom undersökningsplikten ställer höga krav på köparen är det bra att anlita fackman/besiktningsman som kan genomföra undersökningen åt köparen. Köparen kan inte kräva ersättning för sådant som gick att upptäcka i efterhand. Säljaren ansvarar inte för brister som köparen borde ha räknat med eller förväntat sig med hänsyn till fastighetens skick, ålder och pris.
  • Dolda fel: Dolda fel i en bostad är fel som köparen inte kunnat upptäcka vid en noggrann besiktning. Det gäller både för hus och bostadsrätter. Felet är inte förväntat utifrån bostadens skick, ålder och pris och ska ha funnits där när köpet genomfördes. För hus kan du anmäla dolda fel upp till 10 år efter tillträdet och för bostadsrätt senast 2 år efter tillträdet. Ett dolt fel kan bli väldigt dyrt för dig som säljare om köparen får rätt i sin sak. Här finns möjlighet att teckna dolda-fel-försäkring via försäkringsbolag.

Visning och budgivning

Vi hjälper till med tips och råd inför visning. Visningstillfällen lägger mäklare och säljare upp gemensamt.  Vi hjälper spekulanterna bli köpklara genom att ha lånelöfte klart och därmed budklara. Vanligtvis tillämpar vi en så kallad öppen budgivning.

Tänk på det här när det gäller budgivning:
  • Säljaren bestämmer vem som får köpa, inte mäklaren.
  • Budgivningen är öppen tills kontraktet är undertecknat.
  • Bud kan förenas med olika typer av villkor.

Här kan du läsa mer om budgivning: https://fmi.se/vad-galler-vid-formedling/budgivning/

Köpekontrakt

När säljare och köpare är överens om pris, tillträde och eventuella villkor förbereds köpehandlingar. Tillsammans går vi igenom köpekontrakt med tillhörande handlingar så bägge parter är införstådda med innehållet i kontraktet. Kontraktet undertecknas därefter.

Tillträdet

På tillträdesdagen avslutas bostadsaffären och bostaden byter ägare. Likvidavräkning och köpebrev upprättas och undertecknas, slutbetalning erläggs och köparna får nycklarna. Eventuella bostadslån som har säkerhet i fastigheten löses in och resterande belopp sätts in på av säljaren angivet konto.
Uppdraget avslutas.

LÄGET Fastighetsförmedling

Söker du en kunnig och erfaren mäklare som kan hjälpa dig tryggt genom hela bostadsaffären?

Vi har lång erfarenhet av att vägleda och hjälpa människor med sin kanske livs största affär. Oavsett om du planerar att flytta eller vill veta vad din bostad är värd på dagens marknad så är vi redo att bistå med vår breda kompetens.
En tidig kontakt med oss ger bästa förutsättningar för en riktigt bra affär.

Vill du ha en mäklare som kan den lokala marknaden?
Vi har god lokalkännedom i Sölvesborg, Bromölla, Olofström, Kristianstad/Åhus, Östra Göinge och Hässleholm och förmedlar fastigheter, bostadsrätter, skog & gårdar, kommersiella fastigheter samt nyproduktion. Bor du i ett annat område? Tveka inte att höra av dig för en diskussion.

Vi finns med dig hela vägen från första mötet då vi går igenom och värderar din bostad till slutförd bostadsaffär och erbjuder en komplett mäklartjänst där din bostad alltid står i fokus. Som din mäklare gör vi alltid vårt yttersta för att du som kund ska bli nöjd.

Ska du sälja din bostad är vi ett bra val!

Välkommen att fylla i dina uppgifter så kontaktar vi dig inom kort!

    Kontakta oss